• Gratis verzending
  • Gratis retour sturen
  • Achteraf betalen

Steun Gambia

Vanaf dag 1 dat je in dit mooie land bent, raak je helemaal begaan met deze vriendelijke  mensen. Gambia heet ook niet voor niets de Smiling Coast of Africa. Waar je ook loopt er is altijd wel iemand die een praatje met je wil maken. Meestal gewoon uit interesse en natuurlijk ook omdat ze iets willen verkopen. Dat is ook helemaal niet erg. Hoe moeilijk is het om als je arm bent, om aan iemand te moeten vragen of hij of zij jou kan helpen. Door het kopen van een sapje op het strand, door het kijken naar al die leuke armbandjes, doeken, jurkjes etc. De hele dag lopen de dames met zware tassen over het strand met hun handel en proberen iets te verkopen. Natuurlijk is het soms wel vervelend als je er continue mee lastig gevallen wordt, maar als je je bedenkt dat ook zij een gezin moeten onderhouden en voedsel kopen en hiervoor de hele dag door het warme zand lopen. dan ga je toch anders denken. Een vriendelijk praatje wordt door iedereen gewaardeerd.

 

Waarom Gambia

Wij zijn terecht gekomen in Gambia door een van onze voormalige verkoopsters in Hoorn. Zij komt al jaren in Gambia en zei een keer tegen mij, dat zij dacht dat het waarschijnlijk ook wel wat voor ons zou zijn. En dat was niet fout gedacht. Het is een super mooie ervaring, een prachtig land, en schitterende stranden.

 

Mensen in Gambia

Aangezien ik graag met mensen waar dan ook ter wereld praat, kwam ik ook hier in kontakt met diverse mensen. Een van de eerste was Kumba, je kent haar misschien van ons laatste filmpje. Zij woonde in een kamer van 3 bij 3, sliep met haar 2 zusters, haar 2 dochtertjes, inclusief een baby op een 2 persoons dun matrasje op de grond. Alleen een toilet en kraantje, geen douche of wat dan ook. Vanaf dag 1 waren we dikke vriendinnen. Gingen samen naar de markt om eten te kopen en andere dingen. Samen koken en kletsen was voor mij en mijn gezin altijd een topdag.

Door het sturen van dozen met kleding, restanten van ons eigen bedrijf en ook privé kleding, hebben wij en Kumba zelf door haar inzet, het mogelijk gemaakt dat ze nu in een normaal huis woont. Dat haar kinderen naar school kunnen gaan. Met de opbrengst van de kleding heeft ze nieuwe handel gekocht en weer doorverkocht. Ze is een echte zakenvrouw en gaat het zeker redden. Heel fijn om te zien.

Er zijn veel stichtingen en initiatieven van diverse mensen uit Nederland. Iedereen die een keer in Gambia is geweest, steunt iemand. Er zijn grote en kleinere projecten. Wij houden het klein, met wat wij hebben aan oudere kleding, kan in Gambia door een van onze vrienden weer iets goeds gedaan worden. Kunnen ze iets proberen op te bouwen, een eigen bedrijfje, een tafel en stoelen kopen. De huur betalen, familie steunen en de dagelijkse boodschappen doen. Soms maar hele kleine dingen, maar voor hen zo belangrijk.

 

Gambia for You

Al jaren stuur ik handel op via de stichting Gambia for you. Zij sturen wekelijks een container naar Gambia met van alles en nog wat, van auto.s tot bedden, medisch materiaal. Wat er allemaal gedoneerd wordt.

Vorig jaar hebben wij heel veel dozen op laten sturen ten bate van SOS Kinderdorpen. Al jaren  loop ik markten af, met name Koninginnemarkt, en koop allerlei baby en kinderkleding. Dit betaal ik uit eigen portemonnee, gewoon omdat ik het leuk vind. Van vriendinnen heb ik ook heel veel mooie kleding mogen ontvangen. Een enorme stapel dozen is kosteloos door Gambia for You naar dit goede project gestuurd.

SOS Kinderdorpen is een enorm groot complex. Kinderen worden hier opgevangen, krijgen te eten. Ze zien er allemaal prachtig uit in school uniform. Ik hoop een volgende vakantie een keer een bezoek te brengen aan dit dorp. 

 

Gambia en milieuvervuiling

Misschien hebben jullie op televisie een programma gezien over het overschot aan kleding dat vanuit het westen, Europa en Amerika naar arme landen wordt gestuurd. Alle overproductie, onze enorme voorraad aan spullen die we niet meer willen hebben, sturen we massaal naar Afrika. Wij doen hier niet aan mee. Wij doen het in een kleinschalige vorm. Dat we zeker weten dat het ook gebruikt wordt en niet weggegooid.

In Gambia werken we ook samen met een klein naaiatelier. We hebben een aantal naaimachines gedoneerd en allerlei materiaal wat een atelier kan gebruiken. Dit werd enorm gewaardeerd. Soms krijgen we de opmerking dan artikelen te groot zijn, dat ze er niks mee kunnen. Samen hebben we een oplossing gevonden om een grote maten broek uit elkaar te halen en er bijvoorbeeld een topje en een rokje van te maken. Ze leren samenwerken om er samen wat aan te verdienen. Er mag van mij niks weggegooid worden, anders sturen we niet meer. Wij willen niet bijdragen aan vervuiling van een land wat zo mooi is.

 

Inzameling ten bate van Gambia

Regelmatig hebben we tijdens de magazijnverkopingen een geldinzameling. 

Er staan veel rekken met restanten die we verkopen vanaf 2 euro. De opbrengst gebruiken we om dozen met spullen naar Gambia te sturen. Dit sturen wij naar mensen die we de afgelopen jaren tijdens onze vakanties in Gambia, hebben ontmoet. Door de verkoop van de inhoud van deze dozen hebben een aantal gezinnen een beter leven. De kinderen kunnen naar school en ze hebben het beter. Door corona zijn veel mensen werkloos, minder toeristen, dus geen werk. Wij willen voor een aantal mensen iets doen om hun om weg te helpen met het starten van een eigen bedrijfje. De opbrengst van deze speciale verkooprekken gaan wij hiervoor gebruiken.

Wil jij ons steunen, er staat een pot op de toonbank tijdens de verkopingen, en elke donatie is welkom. Je hoeft je niet druk te maken dat het niet goed terecht komt, daar zorgen wij voor. We laten je natuurlijk steeds zien wat er mee gebeurd is. 

 

Half januari ben ik samen met Margot, die jullie ook wel kennen van de verkopingen, naar Gambia en we hebben direct bij de mensen zelf, het geld gegeven voor school of andere dingen die ze graag willen. Het geld komt goed terecht, in de filmpjes op Facebook zie je hoe blij we iemand kunnen maken. Dit doet ons heel goed. 

 

Volg onze socials!  We plaatsen regelmatig inspiratie video's en afbeeldingen. 


Tineke Folkers
Naar boven